Ridning är en sport som kan utövas av de flesta. Något som många inte vet är att det också är den största handikappidrotten i Sverige med 4000 aktiva.Ridning tilltalar många ungdomar och har blivit den största idrotten i gruppen efter fotboll som engagerar allra flest i Sverige. Ridning kombinerar värnandet och förståelsen för ett djur med teknik och motion.Ridning passar också för samtliga åldrar och de flesta ridskolor har grupper på alla nivåer, även för vuxna nybörjare. Funderar du på att börja rida ska du absolut gå i ridskola med en instruktör som utbildats av Svenska ridsportförbundet. På deras hemsida kan du hitta ridskolor och kurser i din region.Att lära sig rid tar tid, inte minst för att man behöver skaffa en god förståelse för hästens fysiologi och mentalitet, samt den individuella personligheten som varje häst har. För att ridningen ska gå bra ska du veta hur och varför man hanterar en häst på ett visst sätt och våga vara ledaren. Om hästen inte känner sig trygg eller känner att du är osäker, kommer hen inte vilja lyssna på dig eftersom de inte litar på att du gör rätt val. Därför behöver man borsta, mocka, rengöra hovar och hår, och vara runt hästen mer än bara på dess rygg. Det är så man skapar bandet som gör ridningen lättare.Ridsport ska kombineras med rätt utrustning för att undvika skador och för att kunna få ut det mesta av ridningen. All utrustning som behövs kan du hitta i specialaffärer. Börja inte din nybörjarkurs utan rätt utrustning, det kommer bara att förstöra upplevelsen och försämra din inlärningsförmåga.Följande utrustning är viktig:
- Hjälm – redan lättare slag kan orsaka skador så som hjärnskakning. Hjärnskador ska undvikas då de tenderar att bli långvariga eller rent av permanenta. Hjälmen ska sitta bra och bytas ut om den varit utsatt för ett skadetillfälle. Se till att hjälmen är CE-märkt. Hjälmen kan kombineras med visir för t.ex. galopp i grupp.
- Säkerhetsväst – finns i tre klasser. Västen, som ska vara CE-märkt skyddar rygg och bröstkorg vid fall eller tramp.
- Sko/stövel med grov sula och klack – skyddar mot att halka eller skada vid tramp på vassa föremål som ofta finns i stallet. Klack behövs för att inte glida ur stigbygeln. Stålhätta är bra och skyddar mot att bli trampad av hästen.
- Handskar – stärker greppet om tyglar när man leder, rider och kör hästen. Handsken ska ha extra greppförmåga.
- Ridbyxor – ska kunna skapa ett bra grepp i sadeln och vara förstärkta där de slits mest, till exempel vid lår och knän. Ridbyxor har inte innersöm som vanliga byxor då denna skulle kunna skapa skavsår. De är ofta elastiska och sitter åt. Det senare underlättar ju också för din lärare som behöver se hur eleverna sitter i sadeln.