Basket är en av världens äldsta lag-och bollsporter och uppfanns i Massachusetts, USA 1891. Syftet var att i framför allt skolorna fylla tiden mellan baseboll-och fotbollssäsongen. Grundaren James Naismith hängde upp två flätade fruktkorgar på väggarna där lagen skulle göra sina mål. På uppslagsverket Britannica ser vi att inte långt efter genomslaget i USA introduceras sporten i Europa: redan 1893 spelades den första matchen i Frankrike.

En identitet

Basket har utvecklats till en stor marknad där det finns ett bra utbud för den som förstärka sin identitet och visa sin tillhörighet. På olika onlinebutiker kan du hitta det du behöver för att införskaffa kläder, prylar och detaljer som signalerar vilket lag du brinner för och ditt hjärta klämtar för. Färgerna och symbolerna förenar både spelare och fans och du får en stark basketidentitet genom det du har på dig.

NBA

NBA, eller National Basketball Association, är en nordamerikansk professionell basketliga. Den grundades 1946 och har lag från både Kanada och USA. På ESPN kan du följa ligaspelet och fördjupa dig i olika spelares bakgrund och karriär. En av sidorna är vigd till Kobe Bryant, Los Angeles Lakers legendariske spelare som så tragiskt omkom tillsammans med sin dotter och nio andra passagerare i en helikopterolycka i januari 2020.