Tennis är en racketsport som ursprungligen kommer från England, den spelas på en rektangulär bana både inomhus och utomhus.

shutterstock_294411833

Tennis uppfanns av en brittisk major vid namn Walter Clopton Wingfield år 1873. Det var baserat på en äldre typ av racketsport som spelats ända sedan 1500-talet i speciella byggnader kallade bollhus, men grunden för detta spel tros har uppkommit på 1100-talet i europeiska kloster. Dock så använde man till att börja med händerna, det var långt senare som racketar började bli mer vanliga.

I Sverige så hanteras tennis i officiella sammanhang av Svenska Tennisförbundet, som bland annat har som uppgift att samordna tennis i internationella sammanhang.

Tennis är en av de största internationella sporterna, bara ett fåtal har en större publik världen över. Även i Sverige är tennis väldigt stort och det är en av sporterna som många svenskar gillar att satsa en slant på.

Tävlingsstrukturen i tennis är uppdelade i två huvudsakliga format: singel och dubbel. I singel tävlar två spelare mot varandra medan i dubbel så är det fyra spelare, två på varje lag.

De största turneringarna för såväl singlar som dubblar är de så kallade grand slam-turneringarna:

Att göra en grand slam är att vinna alla fyra mästerskapen under en och samma säsong, det anses vara den högsta bedriften inom tennis och har hittills skett 19 gånger. Den enda junioren som har lyckats med detta är svensken Stefan Edberg som tog hem vinsten i alla fyra turneringarna 1983.

Utöver dessa finns det även ett flertal lagtävlingar där bland annat landslag spelar mot varandra.