I pandemins kölvatten är det lätt att glömma bort de vanliga förkylningarna och influensorna. När hösten kommer börjar de däremot dyka upp. Här kan du göra mycket för att minska risken för att själv bli smittad eller föra smittan vidare.

Hygien

Hygienen är verkligen jätteviktigt. Tvätta händerna ofta och noga och använd en ordentlig tvål och varmt vatten. Tvätta även rent under naglarna, då det gärna samlas både smuts och bakterier där. När du tvättat och torkat händerna, är det bra att avsluta med en klick handsprit. Använd gärna en sort som är återfuktande för att minska risken för uttorkning.

Maten och träningen

Din kost spelar naturligtvis en viktig roll för ditt välbefinnande. En god och näringsriktig kost på regelbundna tider gör underverk. Kombinera det med regelbunden motion, så kommer din kropp må som allra bäst och vara som mest motståndskraftig.

Kosttillskott

Känner du ändå att immunförsvaret sviktar, kan du hjälpa det på traven med extra tillskott. C-vitamin och zink är till exempel en riktigt bra kombination för att boosta ditt immunförsvar. Ingefära är en annan sak du kan använda för att mota bort envisa baciller.