En av Sveriges mest älskade sporter är ishockey. Mycket tack vare stora framgångar på landslagsnivå så har sporten genom åren vuxit sig till att få vara en av de sporter vi kallar för nationalsport.

SHL

På herrsidan så kallas den högsta ligan i Sverige för SHL, eller Swedish Hockey League. Detta efter att under många år ha hetat Elitserien, men SHL är ett bättre gångbart namn internationellt och passar bättre in bland de andra stora ligorna har förkortningar så som NHL, KHL, CHL och AHL.

Regerande svenska mästare i skrivande stund är Skellefteå AIK som två säsonger i rad varit det överlägset bästa laget i svensk ishockey och har bitvis spelat en hockey som av experter sagts kunna konkurrera med lag i NHL, världens bästa hockeyliga.

Inför denna säsong så är man dock inte lika favorittippade, mycket beroende på en rad tunga spelarförluster som gjort att laget i år inte är lika favorittippat hos spelbolagen. Istället har det pratats om att Frölunda Indians från Göteborg ska ses som huvudfavoriter att bli det lag som tar över tronen efter Skellefteå. Men det ska spelas om saken också, så innan vi vet om experter och siare har rätt så får vi vacker vänta och avnjuta den hockey som skall spelas fram tills någon gång på försommaren nästa år.

Legendariska spelare

Inom svensk hockey har vi som sagt genom åren skördat stora framgångar på internationell nivå både genom landslaget, Tre Kronor och på individnivå. Några säsonger så är det faktiskt så att de främsta spelarna i världen har kunnat sägas komma från Sverige. Lustigt nog så har det med några få undantag alltid varit från samma norrländska stad som dessa spelare har kommit från, nämligen från Örnsköldsvik.

I skrivande stund så är det bara tre svenska spelare genom tiderna som har lyckats med bedriften att vinna NHL:s totala poängliga. Dessa spelare är Peter Forsberg, Henrik Sedin samt hans tvillingbroder Daniel Sedin som vann poängligan året efter sin bror. Året då Peter Forsberg vann poängligan så var det dessutom så att kampen om titeln stod emot barndomsvännen Markus Näslund, också han ifrån Örnsköldsvik.

Näslund ledde poängligan under stora delar av säsongen men blev till sist lurad på segern av Peter Forsberg som de sista månaderna av grundserien var mer maskin än människa. Denna kamp mellan dessa båda har i efterhand av journalister kallats för det största ögonblicket i svensk hockeyhistoria, då två svenska spelare, två spelare från samma stad dessutom, var världens bäste och världens näst bäste hockeyspelare. Här kan man se en dokumentär gjord av SVT som en hyllning till den förstnämnde när han lade skridskorna på hyllan.