Fotbollen är världens största sport. Så är fallet även i Sverige, där fotboll är den överlägset mest utövade sporten.

fotbollsspelare i motljus

Cirka en miljon personer är idag medlemmar i SvFF, Svenska Fotbollsförbundet, där alla landets föreningar är samlade. Av dem utöver ungefär 600 000 sporten aktivt, skriver fotbollsförbundet.

Svensk fotboll

Malmö FF gick långt i Champions League förra året. De lyckades nå till gruppspelet, något inget svenskt lag gjort på över tio år. Detta har gett klubben en sanslös ekonomisk belöning. De fick 100 miljoner i TV-pengar och 80 miljoner av UEFA. Detta kan jämföras med de 82 miljoner klubben fick för Zlatan när han gick från Malmö till Ajax.

Champions League-äventyret har inte bara dragit upp den svenska fotbollens ofta skamfilade rykte, den har alltså också pumpat in mycket pengar i Malmö FF – pengar som åter investeras i verksamheten och därmed, i förlängningen, i svensk fotboll.

Publikfenomenet Hammarby, som hade ett fantastiskt publiksnitt på över 20 000 förra året, fast de låg i Superettan – bättre än alla de allsvenska lagen. Hammarbys publiksiffror vid bortamatcher var bättre än alla de andra lagens hemmasiffror. Nu är Bajen uppe i Allsvenskan med spännande nyförvärv som Philip Haglund från IFK Göteborg, och publiksiffrorna lär knappast gå ner av det.

Det är inte svårt att få en chans att se sina favoritspelare på planen i Sverige. Vill man istället resa utomlands och se på fotboll är även det lätt gjort idag. Det finns många resebyråer som specialiserar sig på fotbollsresor inom Europa, http://www.gosporttravel.com/ är en av dem. Här kan du boka en paketresa för att ha både resa, boende och matchbiljett tryggat i god tid före avfärd.

Europeisk toppfotboll

Det finns tre klassiska europeiska ligor att hålla koll på, som alltid har varit bland de allra bästa i Europa: spanska La Liga, italienska Serie A och engelska Premier League.

Spansk fotboll är mer intressant än på länge. Barcelona, som under många år varit så överlägsna att det stundtals blivit långtråkigt – framför allt när det gällt Champions League, med 3 vinster på 6 år – har blivit mänskliga igen och Atlético Madrid har kommit upp som en bubblare. I år är det mycket jämt mellan Barca, Atlético och båda dessa lags ärkerivaler, Real Madrid. De sistnämnda möttes även i Champions League-final.

Engelska Premier League är den mest spektakulära ligan i Europa, med ständigt fullsatta läktare, fantastiskt underhållande matcher och stora stjärnor.